Volgens anonieme bronnen van Bloomberg zou Apple in het geheim een nieuw laboratorium hebben opgezet in Taiwan met als doel nieuwe schermtechnologieën te ontwikkelen. Apple zou in totaal 50 engineers in dienst hebben om nieuwe schermen voor de iPhone en iPad te ontwikkelen.

Apple gebruikt nu nog voornamelijk LCD-schermen in zijn producten, maar de markt trekt steeds meer richting OLED-schermen omdat die schermen minder energie verbruiken, vaak een betere kleurweergave hebben en meer mogelijkheden bieden voor de toekomst.

Vandaar de opening van een nieuw geheim lab in Taiwan om nieuwe scherntechnologieën te ontwikkelen. Apple zou het lab hebben overgenomen van Au Optronics Corp en Qualcomm inclusief een groot aantal werknemers van de bedrijven. Het lab zou dit jaar zijn geopend met als doel de schermen dunner, lichter, helderder en energiezuiniger te maken, daarnaast zou Apple uiterlijk in 2018 over willen stappen op OLED-schermen.

Apple zou willen inzetten op de ontwikkeling van een eigen OLED-technologie zodat het niet afhankelijk is van technologieën van bijvoorbeeld LG of Samsung. Door een eigen technologie te ontwikkelen kan het ook eenvoudiger schakelen tussen verschillende fabrikanten die schermen produceren, ook zou het kleinere partijen kunnen inzetten voor de productie, partijen die bijvoorbeeld zelf geen smartphones op de markt brengen, zoals bijvoorbeeld AU Optronics en Innolux. Wellicht dat om deze reden Foxconn ook interesse had om de Sharp-fabrieken in Japan over te nemen, als Apple de technologie levert kan Foxconn de productie doen.

Onderzoek heeft uitgewezen dat Apple inderdaad een ruimte heeft gehuurd op het Longtan Science Park zo’n 50 kilometer onder Taipei. Op ongeveer een uur afstand van het hoofdkantoor van Foxconn. Binnen is echter alleen een Apple-logo, een receptionist en een iMac te zien voor bezoekersregistratie. Meer bewijs is er niet dat Apple aanwezig is op deze locatie en niemand wil verder informatie verstrekken.

Wel lopen er mensen rond met Apple-badges, maar ook zij weigeren elke vorm van commentaar. Of het inderdaad gaat om een locatie waar schermtechnologieën worden ontwikkeld is niet vast te stellen. Dat Apple kantoren heeft in Taiwan is verder niet zo vreemd. Apple besteedt alle productie uit aan Foxconn en koopt onderdelen in bij tientallen leveranciers met fabrieken in Azië. Dat hele proces moet ook worden begeleidt door medewerkers van Apple, onder andere om de kwaliteit te controleren en eventuele problemen vroegtijdig te signaleren en op te lossen.