1 min

AMD zou Samsung ingehuurd hebben voor de productie van een nieuwe GPU. AMD werkte voorheen exclusief samen met Global Foundries voor de productie van processoren en GPU’s, daar lijkt nu een einde aan te komen. Samsung zal de productie gaan doen op zijn nieuwe tweede generatie 14nm-procedé.

Volgens Koreaanse media heeft Samsung een grote order binnengehaald, het bedrijf gaat voor AMD de productie doen van een nieuwe GPU. Tot op heden produceerde Samsung eigenlijk alleen maar mobiele chips op 14nm, maar daar komen binnenkort GPU’s en mogelijk ook processoren van AMD bij.

Voor Global Foundries is het overigens niet een enorm groot verlies, het bedrijf ontwikkelt samen met Samsung het 14nm productieprocedé, hierdoor kunnen de bedrijven identieke chips produceren. Mocht AMD dus meer capaciteit nodig hebben of een andere GPU willen produceren met dezelfde basis, dan kan dat ook bij Global Foundries.

Hoe de productie van de nieuwe GPU precies verdeeld gaat worden is onduidelijk, mogelijk wordt de productie verdeeld over beide bedrijven. Het zou gaan om de GPU met de codenaam Greenland. Samsung zou daarnaast ook de productie gaan doen van Zen-processoren die eind 2016 of begin 2017 beschikbaar komen.

De AMD Greenland GPU zou onderdeel worden van een nieuwe serie met de codenaam Arctic Islands die uitkomen als Radeon 400-modellen. De nieuwe GPU zal beschikken over een nieuwe architectuur en de tweede generatie high bandwidth memory.