AMD heeft zojuist een nieuwe architectuur gepresenteerd voor zijn videokaarten. De GPU’s in 2016 zullen geproduceerd gaan worden op een 14nm FinFet-procedé met de naam Polaris. De eerste GPU’s komen medio 2016 beschikbaar en zullen de beste prestaties per watt gaan bieden.

AMD zet een volgende grote stap voorwaarts in de ontwikkeling van zijn GPU’s. Vrijwel elk onderdeel van de GPU’s wordt onder handen genomen om ervoor te zorgen dat de prestaties omhoog gaan, het energieverbruik naar beneden en er ondersteuning kan worden toegevoegd voor meer features. De Graphics Core Next (GCN)-architectuur is toe aan de vierde generatie en zal ondersteuning bieden voor HDMI 2.0a en DisplayPort 1.3, verder krijgen de GPU’s ondersteuning voor h.265 encoden en decoden van 4K-beelden.

De mobiele GPU’s zijn de afgelopen jaren al fors gedaald in energieverbruik, maar AMD wil tot 2020 het energieverbruik van zijn mobiele processors nog eens 25 keer verlagen.

Het lijkt erop dat of Samsung en/of Globalfoundries de chips gaan produceren voor AMD, aangezien dat de enige twee partijen zijn met een grote productiecapaciteit voor 14nm FinFet-chips. Eerder werd al duidelijk dat AMD samenwerkt met Globalfoundries en Samsung.

Hieronder nog een video waarin de hele Polaris-architectuur van AMD wordt uitgelegd en gepresenteerd.