TP-Link heeft op de CES een nieuwe router gepresenteerd die een snelheid haalt van maar liefst 7200 Mbit/s. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de nieuwe 802.11ad-standaard. Deze standaard maakt gebruik van de 60 GHz-band waarover een snelheid gehaald kan worden van 4600 Mbit/s.

De 802.11ad-standaard wordt ook weleens WiGig genoemd en is nog zo nieuw dat er eigenlijk nog geen apparaten zijn die het echt ondersteunen. Het feit dat TP-Link nu besloten heeft de technologie in deze router te stoppen zou kunnen betekenen dat dat de komende jaren gaat veranderen.

De vraag is of bedrijven als Broadcom, Intel en Qualcomm straks de 802.11ad-standaard gaan toepassen op de WiFi-chips die in laptops, tablets en smartphones worden gebruikt. Als dat het geval is zal de 802.11ad-standaard waarschijnlijk snel in vrijwel alle nieuwe routers worden toegepast.

De maximale snelheid die TP-Link nu uit deze nieuwe standaard haalt is 4600 Mbit/s. De overige snelheid is afkomstig van bestaande standaarden. Zo haalt TP-Link een snelheid van 800 Mbit/s op de 2,4 GHz-band en een snelheid van 1733 Mbit/s op de 5 GHz-band. In de toekomst is een router met een maximale snelheid van 10Gbit/s ook mogelijk want TP-Link haalt op dit moment nog lang niet het maximale uit de nieuwe standaard, het maximale dat uit de 802.11ad-standaard is te halen is 7 Gbit/s.

De nieuwe TP-link Talon AD7200-router beschikt over maar liefst 8 antennes om al deze technieken en snelheden mogelijk te maken. Aan de binnenkant is een dualcore-processor te vinden met een maximale snelheid van 1,4 GHz om al het verkeer in goede banen te leiden. Verder gebruikt TP-Link de nieuwste technologie van Qualcomm om de WiFi-signalen via de antennes goed te verdelen. De router beschikt verder vier gigabit LAN-aansluitingen, twee USB 3.0-poorten.

Wanneer de router in Nederland te koop is en tegen welke prijs is nog niet bekendgemaakt.