2min

Veenman, een dochteronderneming van printbedrijf Xerox, heeft een nieuw businessmodel bedacht met de naam Innoprint. Het bedrijf wil de markt veroveren met een soort Uber voor de printmarkt, Print-hotspots, Printing as a Service (Praas), noem het hoe je het noemen wil. Waar het op neer komt is dat je geen printer meer hoeft aan te schaffen, maar gewoon kan printen op locatie.

Veenman heeft voor Innoprint een samenwerkingsovereenkomst gesloten met de Bruna-winkels, in alle winkels van Bruna komt een hele dikke Xerox-printer te staan waar mensen hun printjes naar toe kunnen sturen om deze vervolgens in de winkel op te halen.

Door heel Nederland moeten de printers komen te staan zodat zowel particulieren als bedrijven overal hun documenten of foto’s kunnen laten afdrukken. De directeur van Veenman, Dirk Olivier, noemt de dienst Printing as a Service (Praas). Op dit moment werkt het bedrijf alleen nog samen met de Bruna, maar op korte termijn moeten daar meer bedrijven met veel locaties aan toegevoegd gaan worden.

De printopdrachten worden door de gebruiker naar de cloud gestuurd, vervolgens kan een printlocatie worden gekozen en worden de documenten daar afgedrukt. Op dit moment kunnen de printopdrachten alleen nog via een website worden aangeleverd maar daar moet op termijn een app aan worden toegevoegd.

Naast een samenwerking met de Bruna hoopt Veenman op termijn ook samen te gaan werken met de Buren, dat bedrijf beschikt over selfservie afhaalpunten.

Veenman heeft de tarieven op dit moment vastgesteld op 15 cent per zwart/wit pagina (A4) en 45 cent voor een pagina in kleur.