1 min

Google gaat de Chrome-browser voorzien van een nieuwe compressie-algoritme waarmee webpagina’s en opmaakdocumenten nog kleiner gemaakt kunnen worden en daardoor sneller laden. Het nieuwe algoritme draagt de naam Brotli en is nu klaar om toegevoegd te worden aan de browser.

Het nieuwe comrpessie-algoritme zal ervoor zorgen dat websites die voorzien zijn van een beveiligde-verbinding (HTTPS) nog sneller laden. Aan de serverkant van de websites zal ook ondersteuning moeten worden geboden voor Brotli wil het nieuwe algoritme ook echt werken.

Google laat weten dat HTML-pagina’s 25 procent kleiner worden, CSS-stylesheets 20 procent en Javascript-bestanden 17 procent. Op dit moment gebruiken veel webservers gzip om dit soort bestanden te voorzien van compressie en daarmee wordt al flink wat bespaard, Brotli is echter 17 tot 25 procent beter dan Gzip.

Google heeft als doel om het hele internet uiteindelijk op een versleutelde https-verbinding te krijgen en om dat voor elkaar te krijgen is het belangrijk dat het snelheidsverschil zo klein mogelijk wordt gemaakt. Een onbeveiligde en onversleutelde verbinding is natuurlijk sneller dan een verbinding die eerst versleuteld en ontsleuteld moet worden. De afgelopen jaren heeft Google al hele grote stappen gezet om dat verschil flink wat kleiner te maken, eerst met het zogenaamde SPDY-protocol en later met het http 2.0-protocol. Nu voegt het daar een nieuw compressie-algoritme aan toe.

De grote vraag is op dit moment nog even of ander browser-fabrikanten ook ondersteuning gaan bieden voor Brotli, dan heeft het pas echt effect.