2min

Tags in dit artikel

, ,

Volgens Google hebben de tweaks geleid tot een belangrijke nieuwe prestatiemijlpaal op Mac en Android, met als resultaat een stijging van 10 procent in Apple’s Speedometer 2.1 browser benchmark.

De aanpassingen omvatten een reeks tweaks, van verbeterde caching tot beter geheugenbeheer. Hoewel sommigen misschien niet geïnteresseerd zijn in de technische details van de snelheidsverbeteringen, zullen velen een snellere browser zeker waarderen.

Ondanks de jarenlange klachten van gebruikers over de traagheid van Chrome, blijft de browser de markt domineren. In maart 2023 had Chrome 64,8 procent van het wereldwijde marktaandeel binnengehaald, terwijl Safari op alle platforms slechts 19,5 procent achterblijft.

Op desktop is het aandeel van Chrome hoger

Edge volgt op de voet met 11,12 procent en Safari met 10,91 procent. Google heeft een gedetailleerde uitleg gegeven over de tweaks om de nieuwe mijlpaal te bereiken. Het bedrijf vond bijvoorbeeld gerichte optimalisaties voor de veelgebruikte JS-functies “Object.prototype.toString” en “Array.prototype.join”.

Het introduceerde ook gespecialiseerde snelle paden voor parsing om “innerHTML” te verbeteren, een veelgebruikte manier om het DOM via JavaScript bij te werken. Een andere verbetering betrof efficiëntere pointercompressie en betere technieken voor geheugenbeheer. Deze aanpassing heeft gevolgen voor bewerkingen die vaak plaatsvinden, waardoor de prestaties op grotere schaal worden verbeterd.

Google verstevigt zijn positie

In het bericht wordt ook gesproken over het verplaatsen van veelgebruikte objecten, zoals JavaScripts “undefined”, naar het begin van de geheugenbases, waar ze kunnen worden benaderd met snellere machinecode.

Daarnaast richt één van de verbeteringen zich op WebKit, de browser-engine die door Apple is ontwikkeld en in Safari wordt gebruikt. Dat betekent dat nog meer gebruikers van webbrowsers, niet alleen Chrome-gebruikers, verbeteringen kunnen zien.

Hoewel Chrome de markt blijft domineren, zullen deze updates zijn positie als de go-to webbrowser voor miljoenen gebruikers wereldwijd alleen maar versterken.

Tip: Google brengt WebGPU naar Chrome voor graphics en ML