1 min

Google gaat de Safe Browsing-functionaliteit in de Chrome-browser verder uitbreiden, Chrome gaat gebruikers in de toekomst waarschuwen voor malafide downloadknoppen. Deze knoppen zijn vaak niet van echt te onderscheiden, maar worden vaak op pagina’s getoond waar de gebruiker ook echt iets wil downloaden.

Veel gebruikers hebben last van malware op hun computer omdat ze per ongeluk iets gedownload hebben wat niet de bedoeling was. Vaak is een webpagina dan voorzien van downloadknoppen die niet van echt te onderscheiden zijn, maar de gebruiker opzadelen met software welke voorzien is van adware of malware. Deze downloadknoppen worden vaak getoond in advertenties op legitieme downloadpagina’s.

Voorbeeld van downloadknoppen

Google gaat nu proberen deze knoppen de nek om te draaien door de Safe Browsing-functionaliteit in Chrome verder uit te breiden. Het gaat Google echt om situaties waarbij de bezoeker legitieme content wil downloaden, maar door een adverteerder wordt misleid met een downloadknop die gewoon nep is. Hiermee doet de adverteerder zich voor als de legitieme website waar goede content valt te downloaden, maar biedt in plaats daarvan iets compleet anders aan. Dat kan niet door de beugel en de bezoeker moet straks een waarschuwing krijgen vanuit Chrome als dit gebeurd. De waarschuwing is boven dit artikel geplaatst.