1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

Apple ondervond na de jaarwisseling problemen met de Niet Storen-functie van iOS 6. Deze schakelde niet meer automatisch in of uit op de vooraf ingestelde tijden. De bug zou zichzelf volgens het Amerikaanse bedrijf vanzelf weer oplossen op 7 januari. Dit lijkt inderdaad het geval te zijn.

De bug trad op na de jaarwisseling door een fout in de tijdswaarneming van het onderliggende Unix-besturingssysteem waarop iOS 6 gebaseerd is. Doordat de tijd niet overeenkwam met hetgeen dat de Niet Storen-functie verwachtte, schakelde deze functie niet meer in of uit. Dat resulteerde er in dat de telefoon bijvoorbeeld ’s nachts geluid bleef maken bij notificaties of juist overdag geen geluid meer maakte wanneer een inkomend gesprek, bericht of melding binnenkwam. De wekker overreedt de Niet Storen-functie en zodoende was deze bug geen smoes om te laat op je werk te verschijnen.

Zoals Apple heeft beloofd, lijkt de bug vandaag inderdaad opgelost te zijn. Daar zit een technisch verhaal achter. In Unix wordt voor de tijdsaanduiding de parameter YYYY gebruikt in plaats van yyyy. Bij de laatstgenoemde wordt de eerste week met vier dagen in het nieuwe jaar pas aangeduid als onderdeel van het nieuwe jaar. Tot 6 januari bevonden we ons dus nog in 2012, volgens de tijdswaarneming. Vanaf vandaag zitten we in het jaar 2013 en werkt de functie weer als vanouds. Het is aan Apple om deze bug tijdig op te lossen, anders zal deze zich in de toekomst opnieuw manifesteren.