2min

Google heeft een speciale website opgezet waarin het noemenswaardige incidenten met de zelfrijdende auto’s openbaar maakt. Onder noemenswaardige incidenten vallen uiteraard alle ongelukken waar de auto’s bij betrokken zijn of ze nu zelf rijden of door een Google-medewerker worden bestuurt. Verder vermeld Google situaties waarin de auto’s zeer goed presteren.

Er zijn op dit moment nog wat vraagtekens wat betreft wet en regelgeving wie er verantwoordelijk is wanneer een zelfrijdende auto een ongeluk veroorzaakt. De eigenaar van de auto of de fabrikant? Ook zijn er mensen die vraagtekens hebben bij de veiligheid van zelfrijdende auto’s. Google heeft besloten om alle noemenswaardige informatie publiekelijk toegankelijk te maken en zal elke maand een nieuw rapport publiceren waarin alle informatie beschikbaar wordt gemaakt.

In het rapport van mei zien we een overzicht van alle ongelukken die de auto’s tot op heden hebben gehad. Vaak gaat het om kop-staartbotsingen, maar wat opvalt is dat de zelfrijdende auto geen enkele keer de veroorzaker was. Wel Google-medewerkers die handmatig met de voertuigen reden of mensen die achterop een zelfrijdende auto zijn gereden.

Daarnaast beschrijft Google enkele situaties waarin de zelfrijdende auto juist goed zijn werk deed. Bijvoorbeeld bij een kruispunt waar een ambulance met zwaailicht en sirene van rechts kwam. De auto snapte dat een ambulance zich niet aan de normale verkeersregels houdt en bleef dan ook wachten voor een groen stoplicht tot de ambulance voorbij was. Ook een situatie met twee fietsers die in het donker ineens van richting veranderde werd door de auto goed opgepikt.

Het is waarschijnlijk een goede zet dat Google ervoor kiest deze informatie openbaar te maken, misschien zouden alle bedrijven die met zelfrijdende auto’s experimenteren hiertoe worden verplicht. Op die manier kunnen onveilige situaties niet in de doofpot verdwijnen en is er meer zekerheid over de veiligheid van zelfrijdende auto’s. Het grootste commentaar op zelfrijdende auto’s is dat ze rijden als een "oud vrouwtje". De auto’s houden zich namelijk aan de maximumsnelheid en zullen niet nog even snel door oranje rijden.

Google heeft aangegeven inmiddels meer dan een miljoen mijl gereden te hebben met zelfrijdende auto’s, ongeveer 1,6 miljoen kilometer en dat er wekelijks zo’n 10.000 mijl (16.000 kilometer) bij komt.