WD heeft nieuwe harde schijven geïntroduceerd met een capaciteit van 8TB die gevuld zijn met helium. De harde schijven zijn gericht op zowel de consumenten- als de zakelijke markt. Het idee achter het luchtdicht maken van de schijven en ze vullen met helium is dat er minder wrijving is in de schijf en deze minder warm worden.

WD introduceert verschillende modellen van zijn nieuwe helium-schijven, maar wat ze allemaal gemeen hebben is de opslagcapaciteit van 8TB. WD komt nu met de volgende modellen; WD Red, Wed Red Pro en WD Purple, daarnaast komen er ook nog externe opslagsystemen waar deze schijven in gebruikt worden met de namen My Book, My Book Duo en My Cloud.

Alle schijven zijn zoals vermeld gevuld met Helium en hebben een formaat van 3,5 inch. De WD Red en WD Purple schijven werken op 5400RPM, terwijl de WD Red Pro zelfs 7200RPM haalt. De technologie die WD gebruikt is afkomstig van HGST, een ander bedrijf uit de Western Digital groep. Dit bedrijf introduceerde eerder al helium-schijven voor de enterprise markt.

De schijven kunnen gebruikt worden in NAS’en en andere opslagsystemen waarbij ze continu gebruikt worden. De firmware van de schijf is ook helemaal ingericht op het gebruik in opslagsystemen. De WD Purple en WD Red schijven kunnen gebruikt worden in NAS-servers tot 8 bays, terwijl de WD Red Pro schijven NAS-servers ondersteunen met maar liefst 16 bays. De harde schijven maken allemaal gebruik van de SATAIII-interface.

Het hele idee achter het gebruik van helium heeft met weerstand te maken, doordat helium eenzevende is van normale lucht en dus lichter is, is er minder wrijving en worden de schijven veel minder warm. Hierdoor kan WD weer meer platters gebruiken in een schijf waardoor de opslagcapaciteit toeneemt. Daarnaast gaat het energieverbruik en het lawaai ook omlaag door het gebruik van helium.

De schijven komen later dit jaar beschikbaar vanaf 300 dollar, omgerekend zo’n 275 euro.