1 min

Werkgevers mogen de gezondheid van hun werknemers niet monitoren met behulp van wearables, zo heeft de Autoriteit Persoonsgegevens bekendgemaakt. Er werd onderzoek gedaan naar twee bedrijven die de bijzondere persoonsgegevens wilden gebruiken.

Wearables zoals digitale armbanden en smartwatches kunnen gegevens over de drager verzamelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aantal stappen dat wordt gezet, de hartslag of hoeveel uren slaap een persoon pakt. De Autoriteit Persoonsgegevens geeft in een persbericht aan dat deze gegevens gebruikt kunnen worden om te bepalen hoe gezond een persoon is en daarom betreft het bijzondere persoonsgegevens.

Werkgevers mogen deze gegevens over hun werknemers niet gebruiken, omdat er dan een afhankelijkheidsrelatie zou ontstaan, wat in strijd met de Wet Bescherming Persoonsgegevens is. Werknemers kunnen er ook geen toestemming voor verlenen. De twee bedrijven die werden onderzocht zijn gestopt met het verzamelen van de gezondheidsgegevens.

Autoriteit Persoonsgegevens benadrukt wel dat het bedrijven niet wil ontmoedigen om werkgevers dergelijke producten cadeau te doen, het is dus echter niet vanzelfsprekend dat de gezondheidsgegevens verzameld mogen worden.