2min

Uit een juridisch document dat bij de Amerikaanse rechtbank is ingediend blijkt dat de Amerikaanse Justitie overweegt om de broncode van iOS op te vragen inclusief de masterkey die wordt gebruikt om de software te ondertekenen. Dit wordt overwogen omdat Apple weigert mee te werken aan verzoeken van de overheid om toegang tot een iPhone van een terrorist te verschaffen.

Het lijkt een kwestie van tijd te zijn voordat de hele discussie tussen Apple en de Amerikaanse overheid volledig uit de hand gaat lopen. Iets waar president Obama al voor vreesde. Apple weigert nog steeds mee te werken aan het ontgrendelen en ontsleutelen van een iPhone van een terrorist zodat de overheid toegang krijgt tot de data. Apple is bang dat dat een precedent schept en ze straks alle iPhones waar de overheid enige interesse in heeft kunnen gaan ontsleutelen. Apple wil de privacy van de gebruikers kunnen garanderen.

De Amerikaanse overheid verlangt van Apple dat het gewoon meewerkt, omdat de opsporingsdiensten hun werk moeten kunnen doen en data op smartphones kan zeer belangrijk zijn in een crimineel onderzoek. Nu de zaak vast lijkt te zitten is het wachten tot de zaak verder escaleert.

De Amerikaanse overheid overweegt nu om de hele broncode van iOS op te eisen bij Apple inclusief de masterkey waarmee de software wordt ondertekend. Deze ondertekening is enorm belangrijk want hiermee kunnen de Apple-toestellen verifiëren dat de update afkomstig is van Apple en niet van een kwaadwillende partij. Als de opsporingsinstanties deze sleutel hebben kunnen ze zelf updates voor iOS gaan ontwikkelen waarin alle beveiligingsfuncties automatisch worden uitgeschakeld. De toestellen kunnen deze updates niet onderscheiden van echte updates omdat deze zijn ondertekend met de masterkey.