2min

De discussie tussen Apple en de FBI over het verstrekken van toegang tot vergrendelde iPhones is nog niet gestreden. Beide partijen hebben nu hun zaak bepleit voor het Amerikaanse Congres en de vraag is nu wat het Congres gaat beslissen, daar valt op dit moment weinig zinnigs over te zeggen.

Namens de FBI heeft FBI-directeur, James Comey het woord gevoerd. De voorzitter van de commissie stelde dat het verzoek om toegang te krijgen tot de iPhone waarschijnlijk zal leiden tot meer vergelijkbare verzoeken, als Apple hier inderdaad gehoor aan moet geven. Dit omdat rechters altijd kijken naar eerdere uitspraken of dat nou positief of negatief was. De FBI-directeur kon niet anders dan het daarmee eens zijn en dat is een opmerkelijke wijziging tot zijn eerdere uitspraken.

Nu had hij ook weinig keuze want de Amerikaanse Justitie heeft in New York geprobeerd Apple te dwingen een iPhone te ontgrendelen door dezelfde wet als de FBI te gebruiken. Deze stamt uit 1789 en de rechter in New York besloot om Apple in het gelijk te stellen omdat de makers van deze wet nooit hebben kunnen inschatten dat de wet op deze manier gebruikt zou gaan worden. De FBI kan er inmiddels niet meer omheen dat dit leidt tot meer vergelijkbare verzoeken.

Namens Apple was Bruce Sewell aanwezig, hij staat aan het hoofd van alle juridische geschillen van Apple. Hij vroeg het Amerikaanse Congress om met een oplossing te komen in deze zaak, aangezien beide partijen hun zienswijze niet gaan aanpassen. Een lid van het Congres reageerde hier fel op door te zeggen, pas op waar je om vraagt Sewell, de oplossing van het Congres kan weleens minder leuk zijn dan Apple voor ogen heeft.

Het Amerikaanse Congres houdt toezicht op de gerechtelijke macht en de federale opsporingsdiensten in het land en is dus ook in staat om een oplossing te bieden in dit conflict. De vraag is alleen tot welk besluit ze gaan komen.