2min

Een Amerikaanse rechter in New York heeft deze keer Apple in het gelijk gesteld. De Amerikaanse Justitie eiste dat Apple ze toegang zou verschaffen tot een vergrendelde iPhone van een persoon die verdacht wordt van drugs dealen. De rechter oordeelde dat Apple hier niet toe kan worden gedwongen op basis van een hele oude wet.

De afgelopen weken is er al een hele grote discussie gaande of Apple verplicht moet worden om de FBI of in dit geval de Amerikaanse Justitie moet helpen bij het ontgrendelen van een iPhone. De afgelopen weken ging het over de iPhone van de terrorist die een aanslag pleegde in San Bernadino. Nu gaat het om een hele andere zaak, waarbij justitie toegang wil tot de iPhone van een (mogelijke) drugsdealer.

In beide zaken wordt dezelfde wet aangevoerd om Apple te verplichten om de iPhone te ontgrendelen, in de zaak van de terrorist oordeelde de rechter dat Apple de FBI moet helpen met het ontgrendelen van de iPhone maar in de zaak van de drugsdealer oordeelde de rechter dat Apple de Amerikaanse Justitie niet hoeft te helpen. De laatste onderbouwde zijn uitspraak door te zeggen dat de mensen die de wet schreven in 1789 nooit hebben kunnen voorzien dat deze gebruikt zou worden in een dergelijke zaak. Daarom mag deze wet niet worden gebruikt om Apple te verplichten te helpen bij het ontgrendelen.

Eerder is er een wetsvoorstel geweest in de Verenigde Staten om bedrijven te verplichten software aan te passen indien de opsporingsinstanties daarom vragen. Dit wetsvoorstel heeft het echter nooit gehaald. Iets wat ongetwijfeld ook mee zal spelen bij de rechters.

De grote vraag is nu hoe het verder gaat, de Amerikaanse Justitie kan in beroep gaan, maar het is waarschijnlijk dat er van hogerhand dadelijk een beslissing wordt genomen. De Amerikaanse politiek bemoeit zich nu met deze zaak en vandaag is er een hoorzitting voor het Amerikaanse Congres, waarbij zowel Apple als de FBI zijn verhaal mag doen. Mogelijk komt er dan een oplossing in deze discussie, de gehele Amerikaanse techsector schaart zich inmiddels achter Apple.