2min

Adobe heeft een waarschuwing gegeven aan alle Windows-gebruikers die op het punt staan om QuickTime voor Windows van hun systeem te verwijderen. Het verwijderen van QuickTime kan namelijk zorgen voor de nodige problemen binnen de Adobe Creative Cloud, omdat sommige codecs nog steeds exclusief verbonden zijn aan Quicktime.

Vorige week schreven we nog dat beveiligingsbedrijf Trend Micro adviseerde om QuickTime voor Windows zo snel mogelijk te verwijderen. Reden hiervoor is dat Apple heeft besloten de ontwikkeling en ondersteuning van QuickTime voor Windows te staken. Inmiddels zijn er enkele grote beveiligingslekken gevonden in QuickTime voor Windows en Apple heeft aangegeven deze niet te gaan dichten, er komen geen patches meer beschikbaar voor QuickTime voor Windows.

Trend Micro zag zich daardoor genoodzaakt dan maar een verwijderadvies te geven, omdat systemen anders gevoelig zijn om gehackt te worden. Adobe komt nu met het tegenovergestelde advies voor mensen die veel met video werken, het verwijderen van QuickTime kan ervoor zorgen dat de Adobe Creative Cloud niet meer goed functioneert.

Volgens Adobe zijn enkele codecs die bij QuickTime zijn inbegrepen nog steeds exclusief aan dat pakket verbonden, waardoor er geen gebruik meer van kan worden gemaakt als QuickTime is verwijderd. Hieronder vallen onder meer de Apple ProRes-codec. Ook QuickTime-animaties DNxHD/HR werken niet meer als QuickTime is verwijderd.

Gebruikers hebben dus de keuze tussen een veilig systeem waarbij de Adobe Creative Cloud niet goed meer werkt of een onveilig systeem maar een goed werkende Adobe Creative Cloud. Zowel Adobe als Apple schieten echt te kort in deze situatie. Beide bedrijven moeten dit soort situaties voorkomen.