1 min

Marktonderzoeksbureau Multiscope heeft onderzoek gedaan onder 6000 Nederlanders en daaruit komt naar voren dat er in Nederland al 300.000 robotstofzuigers actief zijn. Het populairste merk is op dit moment nog steeds iRobot, gevolgd door Philips en Dirt Devil.

Huishoudens worden de komende jaren steeds slimmer doordat er steeds meer apparaten komen die voorzien worden van een ingebouwde computer en in veel gevallen ook een connectie met het internet. Op dit moment staan de smart homes echter nog in de kinderschoenen, maar in Nederland hebben al 500.000 mensen een slimme thermostaat en 300.000 een robotstofzuiger.

Een slimme thermostaat is in staat om te bepalen op welke momenten het huis moet worden verwarmd en in welk tempo. Ook kunnen deze thermostaten vaak detecteren of er iemand thuis is en wanneer dat niet het geval is stopt de thermostaat met stoken.

Een robotstofzuiger kan juist actief zijn wanneer de bewoners niet thuis zijn, door op dat moment het huis te stofzuigen, waardoor de bewoners bij thuiskomt alleen maar het stofbakje hoeven te legen en ze een mooi schoon en stofvrij huis hebben en houden. De komende jaren zal het aantal slimme producten in huis in rap tempo gaan toenemen.

Opvallend is dat uit het onderzoek blijkt dat grote merken zoals LG en Samsung niet voorkomen in de top drie van robotstofzuigers.