2min Devices

Review: iRobot Roomba 980 – maakt wel schoon wanneer je het vraagt

Introductie

We hebben op de redactie al een aantal robotstofzuigers voorbij zien komen, de eerdere modellen waren zeker niet slecht, maar we konden steeds genoeg verbeterpunten vinden, waardoor we toch twijfelde of we zelf een robotstofzuiger zouden aanschaffen. Een van de meest gemiste opties was toch wel de mogelijkheid om op afstand de opdracht te kunnen geven om even het huis te stofzuigen, een wens die iRobot met deze nieuwe Roomba heeft ingelost, er zit namelijk WiFi op en via je thuisnetwerk kan je de robot op afstand starten.

De afgelopen weken hebben we de Roomba 980 regelmatig gevraagd om het huis te stofzuigen om vervolgens bij thuiskomst te controleren hoe schoon het huis daadwerkelijk was. We hebben in sommige gevallen ook express wat troep, kruimels of een sok laten slingeren om te zien wat de Roomba 980 ermee zou doen.

Review: iRobot Roomba 980 – maakt wel schoon wanneer je het vraagt
Natuurlijk hebben we de robot ook getest terwijl we zelf aanwezig waren om een volledig beeld te krijgen van deze nieuwe robotstofzuiger. De eerste ervaringen die we met deze robot hadden waren heel positief. We hebben het vorige vlaggenschip van iRobot, de Roomba 880 (review), namelijk zo’n anderhalf jaar geleden aan een review onderworpen waardoor we ook in staat waren direct de verschillen op te merken.

Om te beginnen is de zuigkracht van dit model een stuk hoger dan bij het vorige model maar belangrijker nog de navigatie van de robot is op de schop gegaan. Waar de Roomba 880 was voorzien van iAdapt-navigatie kent de Roomba 980 iAdapt 2-navigatie en vSlam. Twee manieren om te navigeren waarbij vSlam gebruik maakt van een camera die bovenop de robot is gemonteerd.

Een andere belangrijke toevoeging noemde ik al eerder, deze stofzuiger beschikt over WiFi en een eigen Android en iOS-app om de stofzuiger op afstand te starten. Eigenlijk heeft iRobot deze stofzuiger op alle fronten verbeterd, maar daar staat wel tegenover dat het prijskaartje ook wat steviger is geworden, destijds moest men voor de iRobot 880 al 699 euro neerleggen, met de Roomba 980 is dat prijskaartje gestegen naar 999 euro, in deze review ga ik kijken of de robot dat ook waard is.

Table of contents