1 min

Er is weer nieuws in stofzuigland, de mensen van iRobot hebben een nieuw vlaggenschip gepresenteerd, de Roomba 980, een robotstofzuiger met WiFi en eigen smartphone-app. De robot komt later vandaag beschikbaar in de Verenigde Staten, voor Nederland is nog geen beschikbaarheid bekendgemaakt, maar dat zal ongetwijfeld niet heel lang gaan duren.

Op de Techzine-redactie zijn we een beetje fan van stofzuigrobots, misschien is dat omdat we niet zo van stofzuigen houden, of omdat het gewoon echt heel handig is. We hebben het huidige vlaggenschip van iRobot ook getest, de Roomba 880 (review), daar waren we al erg tevreden over, maar miste een stukje Smart Home, waarbij de robot op afstand is in te schakelen. Dat lijkt iRobot nu te hebben opgelost door de robot te voorzien van een WiFi en een eigen smartphone-app.

De nieuwe Roomba 980 heeft overigens meer verbeteringen gekregen dan alleen Wifi en een eigen app. Zo kan de robot nu een hele etage schoonmaken en onthouden waar die is gebleven met stofzuigen, zodat als de accu leeg is, de robot kan terugkeren naar zijn basisstation om op te laden en daarna verder te gaan waar die was gebleven. Verder is er voor mensen met een tapijt of hoge vloerbedekking een turbo-mode toegevoegd, hierdoor wordt de zuigkracht opgevoerd zodat het kleed ook echt schoon wordt.

De nieuwe iRobot 980 is wel weer een stukje duurder dan zijn voorganger, met een adviesprijs van 899 dollar is die een stuk duurder dan een traditionele stofzuiger.