Chrome begint in september met blokkeren Flash-elementen

Google heeft aangekondigd dat zijn webbrowser, Google Chrome, vanaf september zal beginnen met het blokkeren van Flash-elementen. Het is de bedoeling dat in eerste instantie alleen Flash-elementen die achtergrondtaken uitvoeren worden geblokkeerd, zoals Flash-elementen voor het analyseren van webverkeer. Later zullen ook alle andere Flash-elementen verbannen worden.

Het is een grote stap die Google zet en één waar velen al jaren op hoopte, Google schrijft in zijn blogpost waarin het blokkeren van Flash uit de doeken wordt gedaan: "tegenwoordig bestaat meer dan 90 procent van alle Flash-elementen op het web uit taken die op de achtergrond worden uitgevoerd, om bijvoorbeeld analyses van internetverkeer mogelijk te maken. Die Flash-elementen maken de webervaring een stuk langzamer."

Om die reden zullen in de nieuwste versie van Google Chrome, Chrome 53, die in september gelanceerd wordt, dit soort elementen geblokkeerd worden en waar mogelijk vervangen door HTML5. Het is uiteindelijk de bedoeling om in december alle Flash-elementen standaard te blokkeren, of te vervangen ten faveure van het veiligere en snellere HTML5. Als een gebruiker naar een webpagina surft waar enkel Flash-elementen aanwezig zijn, zal deze handmatig aan moeten geven dat Flash ingeschakeld mag worden. Ook op zichzelf staande Flash-elementen worden standaard uitgeschakeld, maar kunnen dus nog wel handmatig aangezet worden.

"Flash heeft geholpen van het web een rijke en dynamische ervaring te maken en heeft de moderne webstandaarden helpen vormen. We blijven nauw samenwerken met Adobe om ervoor te zorgen dat je webervaring zo snel en veilig mogelijk is en de overgang van het Flash naar HTML5 makkelijker te maken", aldus Google.

De omschakeling die in september plaatsvindt zou al moeten leiden tot een snellere browser en een significante energiebesparing. Google is overigens lang niet het enige bedrijf dat een overgang maakt naar HTML5. Ook Firefox is bezig met een overgang van Flash naar HTML5, waarbij Flash wordt geblokkeerd.

Bron:Google