2min

Nokia verkocht vorig jaar zijn verliesgevende smartphonedivisie aan Microsoft, tijdens die overname is contractueel vastgelegd dat Nokia tot 1 januari 2016 niet actief mag worden op de smartphonemarkt. Die datum begint langzaam in zicht te komen en de CEO van Nokia heeft nu laten weten dat het merk zal terugkeren.

Nokia keert volgend jaar terug op de smartphonemarkt, dat staat vast. De vraag is alleen nog in welke vorm en in welke landen. Het bedrijf laat weten zelf de smartphones te gaan ontwerpen maar het produceren en op de markt brengen mag een derde partij doen en die mag daarvoor de naam van Nokia gebruiken. In China brengt Foxconn op dit moment een Nokia-tablet op de markt, de Nokia N1. Deze tablet moet binnenkort ook in Europa beschikbaar gaan komen.

Mogelijk gaat Foxconn ook de smartphones van Nokia produceren en in de markt zetten, daarbij zal China waarschijnlijk een van de eerste landen zijn. Het op de markt brengen van smartphones is echter een stuk interessanter dan tablets, wellicht dat meer fabrikanten wel oren hebben naar het gebruik van Nokia’s merknaam.

Voor Microsoft betekent het dat er weer een concurrent terugkeert op de markt. Waarschijnlijk zal Nokia deze keer echter niet exclusief voor Microsoft’s besturingssysteem kiezen, maar kiest het voor Android. Nokia richtte zich de afgelopen jaren exclusief op het uitbrengen van Windows Phone-toestellen, wat mede kwam door het binnenhalen van een topman van Microsoft als CEO. Deze CEO, Stephen Elop, verkocht uiteindelijk ook de smartphonetak aan Microsoft.

Heel toevallig werd deze week bekend dat Stephen Elop op zoek is naar een nieuwe uitdaging. Hij ging meer naar Microsoft bij de verkoop van Nokia’s smartphonedivisie, maar inmiddels is die divisie samengevoegd met de Windows-divisie en mag Elop vertrekken. Tegelijk met Elop mag ook Jo Harlow vertrekken, Harlow was verantwoordelijk voor het ontwerp van alle Nokia-smartphones de afgelopen jaren. Grote vraag is nu of een plus een ook twee is in dit geval. Keren Elop en Harlow weer terug bij Nokia?