1 min

Tags in dit artikel

, ,

Na een nieuwe poging is het de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie eindelijk gelukt om een opblaasbare ruimte te installeren in het ruimtestation ISS. Het werd de afgelopen drie dagen meermaals geprobeerd, maar nu pas is het gelukt.

Ondanks dat de extra module al aangekoppeld en al is, mogen de astronauten die zich in het ISS bevinden er voorlopig geen gebruik van maken. De NASA wil nog minstens een week wachten, om zeker te zijn van het feit dat de module luchtdicht is. De opblaasmodule dient als uitbreiding van het schip.

Het experiment begon afgelopen donderdag, maar mislukte toen, naar het schijnt omdat de tent te strak opgevouwen was. Vervolgens bracht astronaut Jeffrey Williams zeven uur met de tent door, waarbij hij telkens weer lucht in de tent liet lopen via een ventiel. Na vijfentwintig rondes was hij klaar.

De komende twee jaar wordt de module getest. Mocht dat succesvol zijn, kan het een nieuwe stap richting ruimtetoerisme zijn. Meerdere bedrijven hebben al laten weten aan een soort ruimtehotels te werken, waarbij dit soort opblaasmodule een mogelijkheid zou moeten zijn. Voorlopig zal dat nog niet gebeuren: eerst wordt gekeken hoe veilig de technologie is.