Aan boord van het ISS, International Space Station, is op door astronauten gebruikte laptops een computervirus ontdekt. Dit maakte NASA vandaag bekend.

Het virus dat schuilgaat onder de naam Gammima.AG is in juli op de laptops van astronauten meegereisd naar de ruimte en zodoende in het ISS terechtgekomen. Het virus werd in augustus 2007 voor het eerst op aarde ontdekt en is gemaakt om inloggegevens voor populaire online games te stelen.

Volgens NASA is dit niet het eerste computervirus dat meegereisd is naar de ruimte. Momenteel wordt onderzocht hoe de laptops geïnfecteerd geraakt zijn. NASA vertelde ruimtevaart-website SpaceRef, dat met het nieuws kwam, dat er geen commando- of controllesystemen geïnfecteerd geraakt zijn.

Volgens NASA is er geen risico voor het versturen van data naar de aarde. De ISS heeft volgens de ruimtevaartorganisatie geen directe verbinding met het internet en alle verstuurde gegevens worden gecontroleerd alvorens deze verstuurd wordt.

Apart is echter dat de laptops waarop het wormvirus ontdekt werd niet voorzien waren van anti-virus-software. NASA vermoedt dat het wormvirus via een USB- of flash-harde schijf op de laptops terecht is gekomen en is van plan om een beveiligingssysteem in het ISS aan te brengen dat infecties moet voorkomen.