2min

ARM heeft een nieuwe chip ontworpen waarmee het echt mogelijk wordt om gebruikt te maken van virtual reality op smartphones. Op dit moment zijn er natuurlijk al smartphones die virtual reality bieden op een smartphone, maar als fabrikanten heel eerlijk zijn dan komen deze toestellen eigenlijk rekenkracht te kort. Dat gaat volgend jaar veranderen.

ARM heeft een nieuwe Cortex A73-architectuur ontworpen die in combinatie met een Mali G71 grafische processor in staat is om 30 procent meer prestaties te leveren terwijl de chip daarvoor 30 procent minder energie nodig heeft. Hierdoor worden de mogelijkheden van virtual reality een stuk groter, als voorbeeld noemt ARM de mogelijkheid om een 4K-video op te nemen en gelijktijdig een 8 megapixel foto uit de opname te trekken. Dat zijn zaken die je bij de huidige generatie smartphones eigenlijk niet hoeft te proberen, daarvoor hebben ze gewoon niet genoeg rekenkracht.

Om een goede virtual reality ervaring te kunnen bieden moet een smartphone in staat zijn om deze beelden continu te tonen zonder pauze er tussen. Bij de eerste smartphones met 4K-opname mogelijkheden plaatsten fabrikanten nog een limiet op de tijdsduur omdat de smartphones overhit konden raken. Dat is dus ook een reëel probleem bij virtual reality. Grote vraag is of fabrikanten de schermresolutie ook kunnen opschroeven in 2017 naar 4K, op dit moment bieden smartphones maximaal een QHD-resolutie en dat is eigenlijk nog te weinig voor virtual reality.

ARM heeft verder laten weten dat er inmiddels 10 licenties zijn afgenomen van het chipontwerp, waaronder HiSilicon (Huawei), Marvell en MediaTek. Partijen als Apple, Qualcomm en Samsung hebben naar verluidt het ontwerp nog niet afgenomen, zij ontwerpen eigen ARM-cores. Of deze bedrijven alsnog een licentie gaan afnemen zal afhangen van hun eigen ontwikkeling. Als ARM grote stappen voorwaarts maakt zullen ze ontwerpen waarschijnlijk licenseren om ze in hun eigen ontwerpen te passen.

Volgend jaar zal mogelijk ook duidelijker gaan worden welke bedrijven de beste ontwerpen in handen hebben. Aangezien er straks drie of vier verschillende ontwerpen breed in de markt komen.