2min Devices

ARM: “Smartphones volgend jaar krachtiger dan next-gen consoles”

Nizar Romdan is chipontwerper bij ARM en hij heeft enkele opvallende uitlatingen gedaan op de Casual Connect Europe conferentie. Zo stelt hij dat de high-end smartphones en tablets van vandaag al krachtiger zijn dan een PlayStation 3 of een Xbox 360. Volgens Romdan is het een kwestie van tijd voordat ook de nieuwe generatie consoles wordt ingehaald.

Romdan stelt dat er de afgelopen jaren enorm grote stappen zijn gezet in de prestaties van mobiele chips en deze stijging de komende jaren ook nog door gaat zetten. Het zal veel mensen ontgaan maar in zo’n kleine smartphone zit enorm veel rekenkracht, de high-end smartphone van vandaag is in staat om betere prestaties te leveren dan een Xbox 360 of een PlayStation 3-console.

De smartphones die volgend jaar verschijnen zijn volgens Romdan mogelijk al even snel of sneller dan de PlayStation 4 en Xbox One. Dit zou ook kunnen betekenen dat er de komende jaren een omslagpunt gaat komen, waarbij gamers meer gaan kiezen voor mobiele apparaten dan voor gameconsoles, omdat deze simpelweg een stuk krachtiger zijn en zwaardere games aan kunnen.

Natuurlijk zit er ook nog een groot verschil in de manier waarop games worden gespeeld op een smartphone en op een console. Daarnaast zal VR-gaming zijn opwachting gaan maken en is het nog even afwachten hoe groot dat gaat worden en marktaandeel gaat afsnoepen van console-gaming.

In elk geval zijn de mobiele chips van vandaag zo krachtig dat ze ook toegepast kunnen worden voor andere doeleinden. We zien dan ook een steeds grotere interesse voor ARM-chips in routers, NAS’en en servers.