2min

AMD heeft vandaag bekendgemaakt dat het tijdens de Computex de Bristol Ridge-APU’s zal presenteren. Dit is alweer de zevende generatie APU’s van AMD. De snelste processor zal 23 procent sneller zijn dan zijn voorganger en moet zich kunnen meten aan een Intel Core i7-6500U.

AMD heeft in HP zijn eerste partner gevonden om de nieuwe APU af te nemen, want HP gaat dit model aanbieden in de HP Envy x360, dit model zal echter ook leverbaar worden met een Intel Core i5 of i7, de keuze is aan de eindgebruiker.

De Bristol Ridge APU’s maken gebruik van de Excavator-cores die ook al in de Carizo-apu’s werden gebruikt. De APU’s zijn specifiek ontworpen voor gebruik in laptops en verschijnen in dualcore- en quadcore-varianten. De APU’s bieden ook ondersteuning voor DDR4-geheugen. De overige specificaties laten nog even op zich wachten tot de Computex, AMD zal volgens bronnen gewoon opnieuw gebruik maken van een 28nm-procedé. Het snelste model wordt mogelijk door HP gebruikt in de Envy X360, dat is de FX-9800P.

Pas aan het einde van het jaar worden de nieuwe processoren van AMD verwacht, die op 14nm worden gebakken en AMD weer helemaal naar de top moeten brengen in de concurrentiestrijd met Intel.

AMD heeft weliswaar wat benchmarks vrijgegeven waarin het topmodel uit de Bristol Ridge FX-serie gelijkwaardig zou zijn aan de Core i7-6500U, maar fabrikanten die benchmarks over zichzelf publiceren zijn meestal niet de meest betrouwbare. We wachten even af tot de Computex in Taiwan, dan komen er ongetwijfeld meer objectieve cijfers naar buiten. De Computex begint dit jaar op 31 mei.