2min

Google heeft de definitieve SDK voor Android N uitgebracht, voor ontwikkelaars staat nu vast met welke SDK’s ze kunnen werken en ze hoeven niet meer bang te zijn dat hier nog aanpassingen in worden doorgevoerd. Ze kunnen hun applicaties nu dus volledig geschikt maken voor de nieuwste versie van Android. Daarmee komt de definitieve lancering van Android N ook steeds dichterbij.

De afgelopen jaren verscheen de nieuwste versie van Android steeds in oktober, maar het begint er nu sterk op te lijken dat Google de lancering van Android N wat eerder gaat uitbrengen, waarschijnlijk al in augustus of september. We kunnen dan ook al deze zomer kennismaken met nieuwe Nexus-smartphones, waarschijnlijk van Huawei en HTC.

De naam van de nieuwe Android-versie is nog steeds onbekend, al zal het ongetwijfeld weer iets zoets en eetbaars zijn. In de definitieve SDK heeft Google niet alleen zaken toegevoegd, ook zijn er enkele API’s verdwenen. Zo is de tegenhanger voor Apple’s 3D Touch weer verwijderd, daarbij krijg je opties in beeld naarmate je harder en zachter drukt op het scherm. Voor Android N is deze toepassing geschrapt, of Google die in de volgende versie van Android alsnog gaat introduceren is onduidelijk.

Wat wel nog steeds in Android N zit is uiteraard ondersteuning voor meerdere vensters (multiwindow), zodat je echt kan multitasken, een nieuwe interface voor notificaties, optimalisaties voor data- en energieverbruik, apps worden anders samengesteld zodat ze sneller kunnen opstarten en natuurlijk de mogelijk voor Google om automatisch Android-updates uit te rollen. Al is het nog even afwachten welke fabrikanten dat principe gaan omarmen en welke het gaan negeren.