2min

Het lijkt erop dat Google binnenkort de Android N-preview beschikbaar gaat maken voor meer toestellen, waaronder toestellen van partners die niet onder het Nexus-label vallen. Het is nog onduidelijk om wat voor toestellen het gaat, maar de upgrade zou over-the-air (OTA) kunnen plaatsvinden zonder het toestel compleet opnieuw te flashen, waardoor de aanwezige data behouden blijft.

Google brengt elk jaar testversies uit voor nieuwe Android-versies, maar deze kunnen altijd alleen worden geïnstalleerd op Nexus-toestellen. Deze draaien namelijk een kale versie van Android en worden mede door Google op de markt gebracht.

Uit een aantekening in de Android N Timeline-pagina valt op te maken dat Google de preview wil gaan uitbreiden naar meer toestellen, waaronder toestellen die niet onder het Nexus-label vallen. De preview zou beschikbaar komen voor consumenten en die kunnen de preview installeren via een over-the-air update en dus zonder een hele flashprocedure te doorlopen.

De eerste preview van Android N verscheen vorige maand, een heel stuk eerder dan verwacht. Het lijkt er ook op dat we de definitieve versie van Android N kort na de zomer kunnen verwachten en deze eerder komt dan oktober. In oktober vorig jaar verscheen de huidige versie van Android, Android Marshmallow.

Google zal wel samen moeten werken met fabrikanten om een Android N-preview beschikbaar te maken. Welke fabrikanten hieraan mee willen werken is nog onduidelijk. In Android N zitten een aantal nieuwe features die echt een meerwaarde bieden. Waaronder echte multitasking, waarbij meerdere applicaties tegelijk in beeld worden gebracht en gebruikt kunnen worden door middel van splitscreen. Daarnaast komt er waarschijnlijk ook nog multitasking in vensters, zoals in Windows. Verder heeft Google in Android N de Doze-technologie verbeterd, deze technologie zorgt voor extra accubesparing en werd in Android Marshmallow geïntroduceerd. Tot slot is de weergaven van notificaties aangepast.