1 min

Qualcomm heeft bekendgemaakt dat het in zijn nieuwe Snapdragon-chips en -modems ondersteuning biedt voor Galileo, de Europese tegenhanger van GPS. Hierdoor is het mogelijk met de juiste software om locatiebepaling te doen via Galileo in plaats van GPS.

De Amerikanen waren de eerste met GPS, een serie satellieten waarmee de positie op aarde redelijk nauwkeurig bepaalt kan worden. GPS maakt gebruik van in totaal 31 satellieten. GPS wordt inmiddels al jaren ondersteunt in smartphones en sinds enige tijd is daar ook Glonass aan toegevoegd, de Russische tegehanger van GPS die gebruik maakt van 25 satellietten.

Nu komt daar dus ook Galileo bij de Europese tegenhanger die bestaat ui 14 satellieten. Mocht Qualcomm nog interesse hebben zou het op termijn ook nog BeiDou kunnen gaan ondersteunen, dat is de Chinese tegenhanger met nog eens 14 satellieten.

Er zijn dus verschillende netwerken van satellieten waarmee je je locatie kan bepalen en al deze nieuwe technologieën zorgen ervoor dat locatie bepaling steeds nauwkeuriger wordt. Qualcomm heeft nu ondersteuning voor Galileo toegevoegd in de Snapdragon 820, 652, 650, 617 en 435. Daarnaast zijn er enkele LTE-modems die ook ondersteuning bieden voor Galileo, namelijk de X16, X12, 7 en X5. Deze LTE-modems worden gebruikt in andere producten zoals 4G-routers, hotspots of in laptops. Qualcomm zal in toekomstige producten uitgebreide ondersteuning gaan bieden aan Galileo.

Uiteindelijk moet Galileo straks gaan bestaan uit 20 satellieten, maar het kan nog even duren voordat het zover is.