2min

Microsoft maakt de Windows 10 Anniversary Update op 2 augustus beschikbaar, op die datum kan iedereen gaan upgraden naar de nieuwste versie van Windows 10. Dat heeft Microsoft kortstondig op zijn website gepubliceerd en daarna direct weer offline gehaald.

We hebben de titel nog even voorzien van haakjes omdat het niet 100 procent zeker is, het stond weliswaar op de Microsoft-website, maar het is weer offline gehaald, de meest voor de hand liggende reden is dat het artikel dat alleen voorzien was van een titel te vroeg is gepubliceerd, maar het kan ook zijn dat de datum nog niet definitief is omdat Microsoft nog druk bezig is de bugs uit de nieuwe versie te halen.

Op 29 juli van dit jaar bestaat Windows 10 exact 1 jaar en het ligt dus voor de hand dat de Anniversary (verjaardag) Update op die datum beschikbaar zal komen of in elk geval rond die koers. Met 2 augustus lijkt Microsoft aan die naamgevingseis te voldoen. Het is nu even wachten tot Microsoft officieel bekendgemaakt wanneer de Windows 10 Anniversary Update beschikbaar komt, maar wij schrijven met potlood vast 2 augustus op.

Met de komst van Windows 10 is de hele Windows-strategie van Microsoft op de schop gegaan. In het verleden verscheen er over het algemeen elke drie jaar een nieuwe Windows-versie en vaak kwamen er tussentijds nog zogenaamde Service Packs om de beveiligingsupdates te bundelen. Met Windows 10 is die strategie over boord gegooid en is Windows 10 een besturingssysteem geworden dat continu wordt doorontwikkeld en waarvoor één a twee keer per jaar een grote update verschijnt met een hele lading nieuwe features en kleine optimalisaties in het ontwerp.

Voorheen werden er eigenlijk nooit features toegevoegd aan een besturingssysteem van Microsoft, dat was voorbehouden aan de echt nieuwe versies. Microsoft heeft al meerdere malen laten weten dat er de komende jaren geen Windows 11 op het programma staat, maar dat Windows 10 de komende jaren zal worden voortgezet.

Vanaf 29 juli is Windows 10 ook niet meer gratis, mocht je dus nog op Windows 7 of Windows 8 draaien dan is het verstandig om te komende maand alsnog te upgraden, daarna moet je namelijk gaan betalen voor een Windows 10-licentie. Iedereen die al is geüpgraded kan Windows 10 gratis blijven gebruiken.