1 min

Nadat Apple in mei en juni al rechtszaken verloor in China, is er deze maand weer een nieuwe zaak aangespannen tegen het bedrijf. De Chinese State Administration of Press, Publication, Radio, Film and Television (SARFT) heeft Apple aangeklaagd over het uitzenden van een video uit 1994.

De film, die Xuebo dixiao heet, draait om de strijd tussen China en Japan in de jaren dertig. Een dochterbedrijf van SARFT, Movie Satellite Channel Program Production Centre, heeft daar de rechten op en vindt dat Apple de auteursrechten geschonden heeft. Het Chinese bedrijf zou ”gigantische economische verliezen” geleden hebben.

Apple heeft de video niet direct uitgezonden, maar hij is wel beschikbaar geweest via Youku HD-app, een applicatie in de App Store. Om die reden is ook Youku aangeklaagd en vindt SARFT dat beide bedrijven een schadevergoeding moeten betalen. Er wordt in totaal 50.000 Chinese yuan geëist, omgerekend 6.740 euro.

De afgelopen maanden zijn er meerdere rechtszaken tegen Apple geweest in China. Zo wist SARFT er eerder voor te zorgen dat de Apple Movies en iBook-diensten stopgezet moesten worden. Daarnaast verloor het bedrijf de merkrechten op de naam iPhone en moest recent de verkoop van de iPhone 6 en 6 Plus in Beijing stopgezet worden omdat het teveel zou lijken op een ander toestel.

Ondanks deze aanhoudende misère blijft Apple geld investeren in de Chinese markt. Recent stak het Amerikaanse bedrijf nog 1 miljard dollar in de Chinese Uber-concurrent Didi Chuxing.