1 min

Tags in dit artikel

Een student heeft voor een project een apparaatje ontwikkeld, dat met een druk op de knop verschillende lettertypes kan herkennen. Spector kan gezien worden als een Shazam-variant voor lettertypes.

De Spector dienst op een stuk tekst geplaatst te worden, door vervolgens op een knop te drukken maakt de geïntegreerde camera een scan van de tekst en wordt het gebruikte lettertype opgezocht. Niet alleen het lettertype wordt bepaald, er wordt ook vermeld wat de tekstgrootte, kerning en de interlinie is. Spector kan ook gebruikt worden om een kleur te herkennen door het apparaatje in een andere mode te zetten.

Deze informatie wordt draadloos doorgestuurd naar een gekoppelde computer met Adobe InDesign. Als je niet bij je computer in de buurt bent dan worden de gegevens op het apparaatje opgeslagen, er is een maximum van 20 scans. Spector werd ontwikkeld door studente Fiona O’Leary, voor haar afstudeerproject.

Vooralsnog is Spector zeer beperkt en worden er pas zeven lettertypes herkend, maar er is natuurlijk meer mogelijk. De tool is vooral bedoeld voor ontwerpers van drukwerk, om direct op hun scherm te kunnen zien hoe hun werk eruit zou zien met de eigenschappen van een gescande tekst.

Op het moment is Spector een werkend prototype. Het apparaat is niet te koop en het is nog onduidelijk of dit zal gebeuren.