2min

Uber is op dit moment volledig afhankelijk van Google Maps voor zijn kaarten, maar het is geen geheim dat het daar op termijn vanaf wil. Eerder probeerde Uber al om Nokia Here in handen te krijgen, want dan zou het beschikken over zijn eigen kaartendienst, maar dat bleek een te dure overname. Nu wil het bedrijf zijn eigen dienst gaan maken.

Wereldwijd zijn er maar drie bedrijven die beschikken over een uitgebreide kaartendatabase die commercieel ingezet kan worden, dat zijn Google, Here en TomTom. Op dit moment maakt Uber gebruik van Google Maps, Here is recent verkocht en voor zover bekend is TomTom niet te koop. Uber heeft daarom al eerder besloten om zelf kaarten te gaan maken en auto’s de weg op te sturen om wegen in kaart te brengen. Het deed dat al in de Verenigde Staten en Mexico.

Volgens de Financial Times maakt Uber nu nog eens 500 miljoen dollar beschikbaar om wegen in kaart te brengen, zodat er nog meer landen in kaart kunnen worden gebracht. Ook met het oog op de toekomst als Uber met zelfrijdende taxi’s wil gaan werken biedt een eigen kaartendienst mogelijk grote voordelen.

Het zal echter wel een hele kostbare operatie worden om alle wegen in kaart te brengen en vervolgens ook up to date te houden. Het consortium van autofabrikanten dat Here Maps heeft overgenomen van Nokia, heeft steeds aangegeven open te staan voor andere bedrijven die willen participeren, we vermoeden dat Uber hier gesprekken mee heeft gevoerd, maar zonder vruchtbaar resultaat.