2min

Volgens bronnen van de New York Times heeft Uber een bod neergelegd van 3 miljard dollar voor Nokia’s kaartendienst Here. Daarmee is de biedingsstrijd waarschijnlijk geopend op de kaartendienst van Nokia, maar 3 miljard dollar gaat niet genoeg zijn om Here in te lijven. Uber zal er nog wat bij moeten doen.

Gisteren schreven we al dat The Wall Street Journal van betrouwbare bronnen had vernomen dat een consortium van drie Duitse autofabrikanten bezig was met een bod van 3 miljard euro voor Nokia’s Here. Hoewel de euro wat waarde heeft verloren ten opzichte van de dollar is 3 miljard euro nog steeds een hoger bedrag dan 3 miljard dollar.

Ervan uitgaande dat de autofabrikanten het bod inmiddels bij Nokia hebben neergelegd of dat de komende dagen zullen doen, kunnen we concluderen dat Uber met 3 miljard dollar tekort schiet. Uber zal waarschijnlijk op korte termijn te horen krijgen van Nokia dat ze hun bod moeten verhogen en dat ze anders naast de kaartendienst gaan grijpen. Hoe sterk de Duitse autofabrikanten staan met een bod van 3 miljard euro is ook nog maar de vraag, zoveel scheelt het niet met het bod van Uber en er zijn nog meer kapers op de kust. Ook Facebook en Yahoo worden genoemd als potentiële kopers, wellicht dat nog meer partijen een bod gaan doen de komende week.

Het bod van Uber betekent overigens wel dat het bedrijf geen moeite heeft om Google Maps in te ruilen voor Here Maps. Dat terwijl Google nog een redelijk aandeel heeft in Uber.

Wat vast lijkt te staan is dat Nokia meer gaat verdienen aan Here dan de dienst eigenlijk waard is. Vorig jaar werd de waarde van de kaartendienst op 2 miljard euro geschat. Voor Tom Tom zijn het ook spannende tijden, voor dat bedrijf is het te hopen dat Here verkocht wordt aan een partij als Facbook, Uber of Yahoo. In elk geval een partij die niet direct met ze gaat concurreren.