1 min

Het aantal Nederlanders met een sim-only abonnement is gegroeid. Nederlanders kopen nog steeds volop smartphones in combinatie met een abonnement, maar dat aantal is wel met een paar procent afgenomen. Dit meldt het onderzoeksbureau Telecompaper.

Het aandeel van sim-only abonnementen is met twaalf procent gestegen. Nu heeft bijna een derde van de Nederlanders een abonnement zonder telefoon. Die groei is niet ten koste gegaan van het aantal abonnementen met smartphones, maar juist vooral ten koste van prepaid simkaarten.

Nog 46 procent van de Nederlanders sloot namelijk een abonnement af met smartphone. Dat is slechts drie procent meer dan vier jaar geleden. Tegelijk is het aantal mensen met een prepaid abonnement gedaald van 27 procent naar 18 procent dit jaar. Dat was al te verwachten, want de afgelopen jaren zijn telecomaanbieders met steeds goedkopere sim-only abonnementen gekomen.

De groei van het aantal abonnementen zou deels hierdoor teweeg zijn gebracht. Tegelijk heeft Nederland een unieke situatie ten opzichte van andere landen. Hier zijn namelijk in totaal bijna zestig aanbieders actief, op vier verschillende netwerken.

De concurrentie is dus moordend en dat heeft geleid tot gunstige voorwaarden, zoals maandelijks opzegbare sim-only abonnementen. Waarschijnlijk zijn vooral die zaken er verantwoordelijk voor dat het aantal verkochte prepaid-simkaarten zo hard terugloopt.