1 min

De Belgische overheid gaat 22 miljoen euro investeren in software die in staat is om automatisch analyses te maken waarbij radicalisering en terrorisme kan worden gedetecteerd. De software struint het hele openbare internet en social media af naar berichten en informatie die hierop duidden.

Om welke software en van welk bedrijf het precies gaat heeft de Belgische overheid niet bekendgemaakt, wel is duidelijk dat het gaat om software inclusief een uitgebreid onderhoudscontract voor de periode van vier jaar. Het contract heeft een totale waarde van 22 miljoen euro.

Het ministerie van Defensie in België noemt de software Open Source and Social Media Collect and Analyse Tool. Een hele mondvol en de grote vraag is natuurlijk welk bedrijf software levert met deze naam. Naast het investeren in software werden ook 242 machinegeweren aangeschaft.

Deze slimme zoekmachine zal over twee jaar in gebruik worden genomen door de Belgen, dan kunnen de inlichtingen en opsporingsdiensten in België hopelijk beter hun werk doen.