2min

Tags in dit artikel

, , ,

Apple heeft volgens de Japanse zakenkrant Nikkei te maken met een leveringstekort van de nieuwe iPhone. Er zou een probleem zijn met de productie van bepaalde onderdelen voor de smartphone, waardoor de productie niet op volle snelheid kan worden gedaan en er een stuk minder modellen gereed zijn voor de lancering.

"Als Apple vasthoudt aan het releaseschema van vorig jaar, is er mogelijk niet voldoende voorraad aan het begin, omdat sommige leveranciers nog altijd werken aan een oplossing voor de lage opbrengst bij de productie van sommige componenten", vertelt een bron van Nikkei.

Het voornaamste probleem zou liggen in het maken van waterdichte speakers en camera’s met een dubbele lens. De producenten die Apple heeft aangetrokken om deze productonderdelen te maken zouden er moeite mee hebben aan de vraag te voldoen. Als resultaat daarvan schatten analisten dat Apple 74 miljoen exemplaren van de iPhone af heeft bij lancering.

Dat is een stuk minder dan toen de iPhone 6s vorig jaar in september gelanceerd werd. Ook voor dat product waren er leveringsproblemen, maar wist men bij lancering alsnog 84 miljoen exemplaren klaar te hebben. Overigens heeft Apple naar het schijnt ook minder toestellen besteld voor dit jaar, omdat de verkopen van de iPhones flink zijn afgenomen ten opzichte van andere jaren.

Analisten gaan er vanuit dat Apple komend jaar wederom minder geld gaat verdienen met de verkoop van iPhones. Volgend jaar hoopt men de verkopen weer te laten groeien door niet alleen drie nieuwe iPhone-modellen uit te brengen, maar ook door ze meer nieuwe functionaliteiten te geven. Zo is er het gerucht dat de iPhone 8 een voorkant krijgt zonder bezels langs de schermen en met een OLED-scherm, al dan niet gebogen.

De nieuwe iPhone die over twee weken gelanceerd wordt, krijgt ondertussen kleine verbeteringen. Zo krijgt het toestel een betere camera voor het maken van mooiere foto’s, een drukgevoelige thuisknop en verdwijnt de koptelefoonaansluiting.