min

Tags in dit artikel

, , ,

Lenovo heeft een bijzondere tablet gelanceerd tijdens de IFA. De Yoga Book is een soort laptop geworden, waar echter geen traditioneel toetsenbord maar een touchpad op zit. Dat kan meerdere dingen doen, zo kan er een toetsenbord op verschijnen, maar is het ook mogelijk om het oppervlak te gebruiken als een tekentablet.

De Yoga Book bestaat in principe uit twee aanraakgevoelige oppervlakken die met scharnieren aan elkaar verbonden zijn. De ene zijde geeft beeld weer, de ander kan middels verlichting een toetsenbord tonen. De zijdes kunnen tegen elkaar geklapt worden, maar de scharnieren maken het ook mogelijk om de zijdes 360 graden te draaien. Daarna is het mogelijk voor de gebruiker om het ene scherm te gebruiken als traditioneel beeldscherm en het andere voor het verwerken van informatie.

De toetsenbordzijde heeft Lenogo tot Create Pad gedoopt, met een druk op de knop kan gewisseld worden tussen een virtueel toetsenbord of een tekenoppervlak. Middels haptische feedback krijgt de gebruiker het gevoel een traditioneel toetsenbord te hebben.

Lenovo benadrukt in zijn berichtgeving over de Yoga Book dat het virtuele toetsenbord net zo snel en precies werkt als een fysiek toetsenbord. Wel moeten gebruikers even oefenen om het te leren gebruiken: een gemiddelde gebruiker van rond de 25 jaar zou volgens Lenovo maximaal veertig minuten hiervoor nodig hebben. Oudere gebruikers hebben enkele uren aan oefening nodig. Dat komt vooral doordat het enige oefening vergt om het toetsenbord te leren kennen.

De Lenovo Yoga Book wordt draaiende gehouden door een Intel Atom x5-Z8550-processor en heeft 4GB RAM-geheugen om mee te werken. Er is standaard 64GB aan opslaggeheugen aanwezig. Verder is het scherm 10,1 inch groot en heeft het een resolutie van 1920 x 1200 pixels. De camera’s hebben resoluties van 8MP aan de achterkant en 2MP aan de voorkant.

Lenovo is van plan de tablet in oktober te lanceren. Er komen twee varianten, eentje met Android 6.0 erop geïnstalleerd, die voor 499 euro over de toonbank gaat en een Windows 10-versie van 599 euro.