Gisteren heeft Apple niet alleen zijn iPhone 7 en 7 Plus gepresenteerd, de hardwarefabrikant uit het Amerikaanse Cupertino heeft ook een opvolger van de Apple Watch onthuld.

Het nieuwe horloge van Apple wordt op 16 september uitgebracht en kost in de Verenigde Staten 369 dollar voor de basisvariant. In Nederland is de goedkoopste versie voor 439 euro te kopen. De veranderingen van de Apple Watch Series 2 komen vooral neer op het scherm, de waterdichtheid van de behuizing en de GPS-chip. Volgens Apple gaan de wijzigingen "veranderen hoe je het horloge gebruikt".

Design: hetzelfde gebleven

Een vlak waarop niets is veranderd, is het uiterlijk. De Apple Watch 2 ziet er grotendeels hetzelfde uit als de vorige versie, met de kenmerkende grote draaiknop aan de zijkant. Wel is er een nieuwe uitvoering uitgebracht: naast de aluminium en roestvrij stalen versie, is er nu ook een keramische versie. De Apple Watch is niet langer te koop in de dure gouden uitvoering. Wel zijn de horlogebandjes veranderd, onder meer Nike en Hermes hebben hieraan bijgedragen.

Veel feller scherm

Wellicht de grootste verandering die Apple introduceert in de Watch 2 bevindt zich in het scherm. Dat is een stuk feller gemaakt: de maximale helderheid is nu duizend nits, waardoor de Apple Watch ook in direct zonlicht goed leesbaar zou moeten zijn.

Ingebouwde GPS-chip

De Apple Watch 2 heeft een ingebouwde GPS-chip, wat een behoorlijke verandering is ten opzichte van zijn voorganger. Die kon enkel functioneren in combinatie met een iPhone. Dit nieuwe model kan echter dankzij de GPS-chip bepaalde dingen ook doen zonder horloge. Zo is het nu mogelijk om een rondje te rennen en later de kaartgegevens op te halen. Wel moet de iPhone gebruikt worden voor functionaliteiten als het versturen van appjes.

Waterdicht tot 50 meter

Apple heeft, in navolging van de iPhone 7 zijn nieuwe Watch waterdicht tot vijftig meter gemaakt. Het is nu dus mogelijk om te gaan zwemmen met het horloge, hoewel Apple gebruikers ervoor waarschuwt dat ze niet moeten gaan duiken met het horloge. Het horloge is volgens het bedrijf prima geschikt voor ondiep water. Interessant is de manier waarop Apple de smartwatch waterdicht gemaakt heeft: het apparaat spoelt het water uit de speakergrill.