2min

De FBI heeft opnieuw een iPhone van een terrorist in zijn bezit waarvan het data wil ontgrendelen. Op dit moment is de opsporingsdienst nog aan het uitzoeken wat de juridische en technische mogelijkheden zijn om toegang te krijgen tot de data op het toestel.

De FBI heeft op een persconferentie bekendgemaakt dat het opnieuw in het bezit is van een versleutelde iPhone, ditmaal van de terrorist die in september in een winkelcentrum van Minnesota tien mensen verwondde met een mes. De terrorist werd door de politie doodgeschoten en ISIS eiste de verantwoordelijkheid op.

De FBI wil nu de data die zich op de iPhone van deze terrorist bevindt inzien om erachter te komen of er mogelijk nog meer aanslagen op het programma staan of andere waardevolle informatie. Het is niet duidelijk om wat voor iPhone het gaat en welke versie van iOS erop geïnstalleerd staat.

Een aantal maanden geleden stapte de FBI naar de rechter om van Apple te eisen dat het bedrijf zou helpen om een iPhone van een terrorist te kraken. Die zaak liep vervolgens compleet uit de hand toen Apple werd veroordeeld dat het de FBI moest helpen. Het bedrijf begon zich te verzetten en er kwam zelfs aandacht voor in de Amerikaanse Senaat. Uiteindelijk verdween de zaak weer net zo snel toen de FBI in het alternatieve circuit een bedrijf vonden die de iPhone kon kraken en de gegevens kon overleggen aan de opsporingsdienst. Het ging destijds om een toch wat verouderde iPhone 5C.

Nu gaat het mogelijk om een nieuwer model dat voorzien is van meer beveiligingslagen. Voor Apple was het natuurlijk geen goede reclame dat een iPhone gekraakt kan worden, het bedrijf heeft de beveiliging dan ook opnieuw opgeschroefd. De FBI weet nog niet of er weer een rechtszaak komt, maar als de FBI het toestel niet kan kraken ligt dat wel voor de hand.