Sinds Apple twee jaar geleden de iPhone 6 uitbracht, heeft de onderneming het er moeilijk mee gehad nieuwe consumenten aan te spreken. De relatief weinig vernieuwende iPhone 7 heeft daar geen verandering in kunnen brengen, want uit de kwartaalcijfers van Apple blijkt dat de verkopen voor het derde kwartaal op rij gedaald zijn.

Uit de aankondiging blijkt dat Apple afgelopen kwartaal 45,5 miljoen iPhones verkocht, vijf procent minder dan een jaar eerder – toen gingen er nog 48 miljoen iPhones over de toonbank. Apple lijkt het er vooral moeilijk mee te hebben dat de iPhone 7 weinig vernieuwend is ten opzichte van de vorige toestellen, waardoor een upgrade niet zo hoog op het lijstje van consumenten staat als normaalgesproken het geval zou zijn geweest. Dat andere telefoons goed ontvangen worden, zal ook niet helpen.

Apple zag de omzet in het derde kwartaal met negen procent dalen ten opzichte van een jaar eerder. Afgelopen kwartaal boekte het 43,1 miljard euro, waar dat een jaar eerder nog 47,2 miljard euro was. Ook de winst daalde, maar blijft hoog. Apple schreef nog 8,3 miljard euro winst in de boeken, een daling van 19 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder, toen het nog 10,1 miljard euro winst maakte.

Vooral opvallend is een sterke omzetdaling in China, waar Apple bijna dertig procent inleverde. Dat terwijl de markt daar belangrijk is voor Apple om extra groei uit te halen de komende maanden. Wellicht dat de daling te maken heeft met de aanhoudende negatieve berichtgeving rond het Amerikaanse bedrijf in China. Ook is de concurrentie in China groter dan ooit, vooral op prijs is de concurrentie enorm stevig.

De iPhone was niet het enige apparaat van Apple dat minder verkocht werd dan een jaar eerder. Ook de iPad werd minder verkocht, vijf procent minder, wat neer komt op 9,3 miljoen keer. Ook de Macs verkochten een stuk minder goed, de Apple-computers gingen 4,9 miljoen keer over de toonbank, waar er een jaar geleden nog 5,7 miljoen exemplaren werden verkocht. Toch gaat men er, met de aankondiging van donderdag, vanuit dat de verkopen van de Macs weer gaan stijgen.

Apple denkt zelf dat het volgende kwartaal voor betere cijfers zal zorgen. Een jaar geleden boekte Apple nog recordomzet tijdens het vierde kwartaal en men gaat er vanuit dat ook nu weer hoge omzetcijfers gehaald worden. Apple voorspelt tussen de 76 en 78 miljard dollar omzet, waar dat vorig jaar nog 75,9 miljard dollar was.