2min

Tags in dit artikel

, , , , , ,

Voor het tweede kwartaal op rij ziet Apple de verkoop van iPhones dalen. Er werden 40,4 miljoen exemplaren verkocht, ten opzichte van 47,53 miljoen vorig jaar. De dalende omzet uit de verkopen van smartphones, maar ook andere categorieën maakt ook dat de winst van Apple daalt.

De totale omzet van Apple bedroeg afgelopen kwartaal 38,6 miljard euro. Dat is een flinke daling ten opzichte van vorig jaar, toen het bedrijf nog 49,6 miljard euro omzette. Dientengevolge is ook de winst gedaald, van 10,7 miljard euro vorig jaar naar 7,1 miljard euro dit jaar.

Dat zou vooral komen door de omzetdaling in China, waar men 33 procent minder omzette. Die daling komt naar verluidt vooral voort uit concurrentie met grote andere bedrijven als Huawei en Oppo, maar ook door tegenslagen in de rechtbank. Zo verloor Apple de exclusieve rechten op de merknaam iPhone in China.

Het was echter niet alleen de omzet uit iPhones die daalde. Apple verkocht ook minder iPads (9,95 miljoen, ten opzichte van 10,93 miljoen vorig jaar) en Macs (4,25 miljoen ten opzichte van 4,80 miljoen vorig jaar). De verkopen van andere producten, waaronder de iPod en Apple Watch vallen, daalde ook, maar hoeveel precies is niet bekend. Wel weten we van de Apple Watch dat er afgelopen kwartaal 2 miljoen exemplaren minder verkocht werden dan vorig jaar.

Een lichtpuntje was er ook: Apple zag zijn omzet uit dienstverlening wel stijgen. Online diensten als AppleCare en Apple Pay waren nog goed voor een omzet van 5,4 miljard euro. Dat was vorig jaar nog maar 4,5 miljard euro, een flinke stijging dus, waarvan men verwacht dat die door blijft zetten.

De verwachting is verder dat Apple de komende maanden eenzelfde omzetdaling door blijft maken. In de week van 12 september wordt volgens de laatste geruchten de iPhone 7 gepresenteerd, een model dat niet interessant genoeg zou zijn om de verkopen te laten groeien. Het echte vuurwerk wordt pas volgend jaar in september verwacht, als Apples’s iPhone tien jaar bestaat.

  • iPhones: verkopen -15%; 21,86 miljard euro omzet
  • iPads: verkopen -8,97%; 4,44 miljard euro omzet
  • Macs: verkopen -11,46%; 4,76 miljard euro omzet