Sinds kort is het mogelijk om op verschillende Google Chromebooks de Google Play Store te krijgen en daarmee kunnen er ook Android-apps worden uitgevoerd op een Chromebook. In eerste instantie was het mogelijk om ook de Microsoft Office-apps te draaien op de Chromebooks, maar daar heeft Microsoft nu een stokje voor gestoken, de apps zijn niet langer compatible met de Chromebooks.

Microsoft heeft in het verleden altijd gecommuniceerd dat Office gratis te gebruiken is op apparaten tot 10,1 inch. Alle apparaten met een scherm groter dan 10,1 inch kunnen wel met Office werken, maar dan moet er een betaald Office 365-abonnement worden afgesloten.

Deze regel hanteert Microsoft nog steeds, ook voor de eigen Windows 10 Mobile-smartphones die gebruik kunnen maken van Continuum, waarbij de smartphone wordt aangesloten op een beeldscherm, toetsenbord en muis. Ook op Android-apparaten wordt deze regel actief toegepast.

Voor de Google Chromebooks lijkt Microsoft hier vanaf te wijken door de apps in zijn geheel niet beschikbaar te maken op dit platform. Google heeft recent de Play Store beschikbaar gemaakt op een aantal apparaten en hierdoor is het nu mogelijk om Android-apps te gebruiken binnen Chrome OS. De Office-apps zijn echter niet langer beschikbaar, ook niet als je over een Office 365-abonnement beschikt. Wel is er nog een omweg, als je illegaal de APK-bestanden kan bemachtigen zijn de apps nog wel te installeren.

Voorlopig hoeven we dus geen Word, Excel en Powerpoint te verwachten op een Chromebook.