2min

Google wil het tekort aan AI-kennis en -specialisten in Europa helpen terug te dringen en introduceert hiervoor AI Opportunity Initiative.

Het nieuwe initiatief stelt 25 miljoen euro beschikbaar voor het trainen van AI-vaardigheden van Europeanen. Met name kwetsbare en weinig ondersteunde gemeenschappen moeten van het geld profiteren. Van het bedrag is 10 miljoen euro gereserveerd voor het trainen van medewerkers met de vaardigheden die zij nodig hebben om niet achterop te raken.

Het AI Opportunity Fund van Google gaat samen met het Centre for Public Impact een selectie maken uit de aanmeldingen van sociale bedrijven, werkplaatsen en andere non-profitorganisaties. De geselecteerde bedrijven en organisaties krijgen vervolgens ondersteuning en bijbehorende faciliteiten voor directe trainingen in foundational AI. Ook ontvangen zij beurzen om de omringende ondersteuning te faciliteren, zoals kinderopvang en salariscompensaties. Dit moet belangrijke obstakels voor het volgen van deze trainingen wegnemen, is het idee.

Startups en andere geïnteresseerden

Daarnaast introduceert het AI Opportunity Initiative voor startups een nieuwe serie Google for Startups Growth Academies in de hele EMEA-regio. Deze programma’s moeten (AI) startups helpen diverse oplossingen te ontwikkelen op het gebied van gezondheidszorg, onderwijs en cybersecurity.

Dit omvat onder andere het laten groeien van hun eindgebruikers, het opschalen van de activiteiten en het wereldwijd groeien met behulp van de producten van Google, de best practices en connecties met experts. De Growth Academy: AI for Health staat nu open voor aanmeldingen.

Tot slot introduceert het programma gratis AI foundational-trainingen voor iedereen die dat wil. Deze trainingen zijn beschikbaar in 18 talen en bieden series van introductiemodules voor AI-vaardigheden om mensen te helpen in hun dagelijkse activiteiten. Bedrijven kunnen hiermee meer praktische vaardigheden en kennis verwerven.

Er worden nog meer bronnen toegevoegd aan het bestaande Google Career Certificates-programma. Dit zijn cursussen van drie tot zes maanden waarin deelnemers leren hoe professionals in hun vakgebieden AI toepassen en tegelijkertijd hands-on AI kunnen toepassen in hun eigen werkscenario’s.

Lees ook: AWS wil 2 miljoen mensen tot AI-specialist opleiden