Mendix laat weten binnenkort met Mendix Assist te komen, een kunstmatige intelligentie (AI)-geassisteerde ontwikkeling ingebouwd in een low-code applicatieontwikkelplatform. Op basis van machine learning-analyse van meer dan 5 miljoen geanonimiseerde applicatiestromen biedt Mendix Assist een nauwkeurigheid van 90 procent bij next-step suggesties en expertkwaliteit, prestaties en onderhoudsaanbevelingen.

De oplossing belooft op verschillende manieren van toegevoegde waarde te zijn voor ondernemingen. Zo biedt het hands-on mentoring voor nieuwe ontwikkelaars met AI-geassisteerde next-step-suggesties. Zij leren hiermee hoe ze in real-time apps kunnen bouwen. Het bedrijf noemt Mendix Assist het equivalent van een coach van wereldklasse die over de schouder meekijkt, om de leercurve te versnellen zonder de extra kosten van additionele trainingsbronnen.

Daarnaast voorkomt Mendix Assist functionele en niet-functionele defecten voordat ze zich voordoen, wat de tijd- en kostenimpact vermindert. Door consistentiecontroles en kwaliteitstoezicht te bieden, inclusief consistentie van de beveiligingsconfiguratie, onderhoudbaarheid van de software en schaalbaarheid van applicaties, signaleert de oplossing problemen die normale analyses niet zouden vinden. De ontwikkelaar krijgt dan direct feedback.

Verder belooft Mendix dat de AI-geassisteerde ontwikkeling, inclusief “complete the thought”-slimme suggesties voor applicatielogica-flows, zorgt voor verhoogde productiviteit en capaciteit van de developers. Die ontwikkelingsondersteuning biedt de voordelen van ‘pair programming’ zonder dat er twee dure resources voor nodig zijn.

Stappen

In de loop van de tijd wordt Mendix Assist steeds slimmer. Dit door middel van de leeralgoritmes die de kennisbasis van de AI uitbreiden, het integreren van inzichten van alle op Mendix-gebaseerde applicaties en het afstemmen van de ondersteuning op de bedrijfsprocessen en ontwikkelstijl van een organisatie. Mendix maakt de nieuwe oplossing in het derde kwartaal van dit jaar beschikbaar. Hieronder toont het bedrijf een demo van Mendix Assist.