2min Devops

Python PyPi gaat geld kosten

Python PyPi gaat geld kosten

Python Software Foundation werkt aan een betaalde versie van PyPi, de officiële repository van Python packages. De organisatie bevestigt het nieuws in een vacature voor twee developers die het betaalde systeem zullen ontwikkelen.

PyPi is op dit moment gratis. Honderdduizenden Python developers gebruiken de repository om packages te vinden en downloaden. Python packages zijn vergelijkbaar met libraries. Sommige packages zijn kosteloos, andere packages hebben een prijs, maar de repository is voor iedereen toegankelijk. Dat lijkt binnenkort te veranderen.

Python zoekt twee ontwikkelaars om een betaald systeem voor PyPi te ontwikkelen. Het nieuwe systeem stelt organisaties in staat om een bedrijfsaccount aan te maken. De bedrijfsaccount biedt ruimte voor meerdere teams en medewerkers. Teams en medewerkers kunnen gezamenlijk aan packages werken. Organisaties betalen een maandelijks bedrag om de account te gebruiken.

De betaalde versie is geen vervanging van het huidige, kosteloze PyPi. De repository blijft gratis beschikbaar. Betalende gebruikers kunnen via een enkele account meerdere packages beheren met meerdere teamleden. Gratis gebruikers kunnen dat niet.

Naast accountbeheer overweegt de Python Software Foundation aanvullende functies voor betalende gebruikers. Details zijn op dit moment onbekend. De organisatie drukt gebruikers van PyPi op het hart dat toekomstige functies in overleg met de community worden ontwikkeld.

Inschrijven

Geïnteresseerde developers kunnen zich inschrijven voor het project. De Python Software Foundation verwacht dat de klus 560 uren per developer kost. Beide developers ontvangen een vergoeding van 98.000 dollar (86.500 euro).

Inschrijvingen zijn tot 4 maart welkom. Op 1 april gaat het project van start. De kans is groot dat de Python Software Foundation het nieuwe systeem voor het einde van het jaar presenteert.