Java 19 is algemeen beschikbaar. “De release levert duizenden prestatie-, stabiliteits- en securityverbeteringen”, vertelde Oracle tijdens de aankondiging.

“Onze samenwerking met de ontwikkelaarsgemeenschap is het levensbloed van Java”, voegde de organisatie toe. Het merendeel van Java 19 bestaat uit wijzigingen van functies uit eerdere releases. Daarbovenop introduceert Oracle nieuwe functies voor libraries, de programmeertaal en Project Loom. De organisatie publiceerde een uitgebreid overzicht op haar website.

Programmeertaal en libraries

Allereerst brengt Java 19 twee nieuwe functies naar de programmeertaal. De release maakt het mogelijk om record patterns en type patterns te nesten. “Het gevolg is een nieuwe, krachtige manier van datanavigatie en -verwerking”, beschreven de ontwikkelaars in de changelog.

Daarnaast is pattern matching vanaf nu toepasbaar op switch expressions en switch statements. “Dit stelt gebruikers in staat om complexe data-georiënteerde vragen kort en veilig uit te drukken”, voegde Oracle toe.

Ook introduceert Java 19 twee updates voor libraries. De nieuwe ‘Foreign Function and Memory API’-functie verbetert de wisselwerking tussen Java-applicaties en code buiten de runtime. Daarnaast bevat Java 19 een nieuwe versie van de Vector API, een alternatief voor scalaire berekeningen.

Project Loom en RISC-V

Verder introduceert Java 19 updates voor Project Loom, een concurrency-model voor Java. Concurrency maakt het mogelijk om de onderdelen van een algoritme of programma in een alternatieve volgorde uit te voeren zonder het eindresultaat te veranderen. Java 19 maakt Project Loom sneller en betrouwbaarder.

Tot slot is de Linux/RISC-V port van Java verplaatst naar de primaire repository van de Java Development Kit. De port is al een tijdje beschikbaar, maar door de verplaatsing wordt het project officieel erkend.

Tip: DevOps-tool Jenkins stelt Java 11 per direct verplicht