Abonneer je gratis op Techzine!

3Dconnexion, eigendom van Logitech, heeft aangekondigd een muis te lanceren van bijna 500 euro. Het gaat hier om de SpacePilot 3D Pro: een controller waar menig gamer en 3D-ontwerper graag gezien mee wil worden.

Een muis kun je het eigenlijk niet noemen, het is meer een joystick met een lcd-scherm. Dergelijke apparaten zijn enorm populair onder verschillende 3D-ontwerpers. Een 6DoF-sensor kan bewegingen registreren van vier micrometer. De zes is de benaming die staat voor 6-wegsnavigatie (duwen, trekken, draaien en kantelen), wat enorm van pas komt in 3D-applicaties.


Het QVGA-lcd-scherm meet 49,96 mm bij 37,72 mm, en het apparaat is 231 mm bij 150 mm bij 58 mm groot. De hele muis weegt slechts 880 gram. Een polssteun moet voor een comfortabel gebruik zorgen zoals op de foto te zien is. Het lijkt USB aangedreven te zijn en wordt geleverd met Windows- en Linux-ondersteuning, maar vreemd genoeg geen Mac-ondersteuning. Standaard krijgt de gebruiker drie jaar garantie.

Dat een dollar nog steeds een euro is blijkt maar weer met dit verhaal. Zo betaal je in de Amerikaanse online-store van 3Dconnexion 500 dollar in een euroland moet er 500 euro worden neergelegd.