2min

Progress Software neemt voor 316 miljoen euro (355 miljoen dollar) databasespecialist MarkLogic over. De overname moet bijdragen aan het leveren van een compleet dataplatform voor het ontdekken van waarde uit complexe data.

Met de overname krijgt Progress een NoSQL databasemanagementsysteem in handen dat zich voornamelijk richt op het integreren van data. De NoSQL database, die sinds december 2022 versie 11 kent, is een multifunctionele database die voor verschillende doeleinden kan worden gebruikt. Denk aan een opslaglocatie voor documenten, een native DBMS voor gebruik met uitbreidbare markup-taal, een Resource Description Framework-store en een zoekmachine. Ook beschikt de database over diverse AI-functionaliteit.

MarkLogic was sinds 2020 in handen van investeringsmaatschappij Vector Capital Management. De overname door Progress Software moet begin dit jaar zijn beslag krijgen.

Bestaand Progress-portfolio verstevigen

De integratie van de NoSQL-databasespecialist moet, zoals de ontwikkelsoftwareleverancier zelf aangeeft, het bestaande productportfolio en groeistrategie verstevigen. Het komt erop neer dat de technologie van de databasespecialist zeer geschikt is voor de bestaande datamanagementproducten, zoals de OpenEdge relationele database- en de DataDirect integratie-engine-oplossingen. Vooral de metadata modelling-functionaliteit van de MarkLogic database wordt hiervoor als een grote aanwinst gezien.

Ontwikkeling van semantisch dataplatform

De nieuwe NoSQL-databasefunctionaliteit moet leiden tot een zakelijke unified semantisch dataplatform. Met dit platform moeten klanten straks beter waarde halen uit complexe gegevens.

Een semantisch dataplatform kan bedrijven helpen data te harmoniseren uit verschillende bronnen die niet noodzakelijk dezelfde terminologie en syntax hanteren. Een semantische database vindt aan elkaar gerelateerde gegevens, zonder dat deze een harde ‘match’ hebben. Hierdoor kunnen uiteindelijk relaties worden opgebouwd tussen de verschillende bronnen.

Tip: Etex bespaart 1200 uur per maand door inzet RPA