2min

Nieuwe VM’s zijn beschikbaar voor ontwikkelaars als onderdeel van de nieuwste WDE-update.

Microsoft heeft een nieuwe set gratis virtuele machines uitgebracht voor ontwikkelaars. De VM’s draaien Windows 11 en het bedrijf nodigt ontwikkelaars uit om de platforms voor een beperkte tijd gratis uit te proberen als onderdeel van de Windows Development Environment (WDE).

De WDE is bijgewerkt naar versie 2306 en is gebaseerd op Windows 11 Enterprise SKU met buildnummer 22621.1848, de nieuwste versie die momenteel beschikbaar is in het stabiele kanaal. Versie 22621.1848 staat ook bekend als de “Moment 3”-update.

De ontwikkeling van apps stimuleren

De Windows 11 Development Environment is een set virtuele machines die 90 dagen gratis gebruikt kunnen worden zonder activering. Sterker nog, gebruikers kunnen deze virtuele machines niet eens activeren, omdat ze alleen voor evaluatie zijn.

Ontwikkelaars kunnen de VM’s gratis downloaden van de officiële website. De aangeboden VM-configuraties zijn die voor VMware (Workstation en Player), Hyper-V van de tweede generatie, VirtualBox en Parallels. De VM’s vereisen minimaal 70GB vrije schijfruimte en minimaal 8GB RAM.

Microsoft zegt dat het belangrijkste doel van dit project is om ontwikkelaars te voorzien van alle benodigde tools om te beginnen met het maken van apps voor Windows.

Naast het aanbod van virtuele machines bevat de WDE-update ook het volgende:

  • Visual Studio 2022 Community Edition met USP, .NET Desktop, Azure en Windows App SDK voor C# workloads ingeschakeld.
  • Windows Subsystem for Linux 2 ingeschakeld met Ubuntu geïnstalleerd en vastgemaakt aan de taakbalk.
  • Windows Terminal geïnstalleerd.
  • Windows Developer modus ingeschakeld.

Introductie van Moment 3

Het is goed om op te merken dat Microsoft de Moment 3-functies geleidelijk uitrolt. De bijgewerkte virtuele machines hebben de nieuwe Moment 3-functies standaard uitgeschakeld, maar gebruikers kunnen dit omzeilen met de corresponderende schakelaar in Windows Update-instellingen.